Loading
Учитава се...

ОТВОРЕН ЦАРИНСКИ РЕФЕРАТ У СВИЛАЈНЦУ

Objavljeno: 23/01/2023

У општини Свилајнац данас је званично отворен царински реферат, који представља круну деценијског рада на подизању привреде.

Након створених свих предуслова, као што су изградња и инфраструктурно опремање индустријских зона, отварање Слободне зоне Свилајнац, овај процес заокружује се отварањем царинског реферата, који ће привредницима омогућити брже, ефикасније и економичније пословање.

 Потреба за новим царинским рефератом појављује се услед привредног раста у Свилајнцу и у Поморавском округу. Управо један од кључних задатака у раду царинских службеника јесте подршка привреди у спољнотрговинском пословању, кроз брже, једноставније и транспарентније царинске процедуре, истакао је директор Управе царина Републике Србије Бранко Радујко:

„Захваљујући снажном и уверљивом залагању људи који воде Свилајнац, од данас ће извозници и увозници из Свилајнца и околине знатно лакше и брже пословати. Царински службеници радиће овде вредно и савесно, пружаће брзу и правно извесну административну подршку. Од привредника очекујемо, а у то и не сумњамо, да послују законито и да њихов посао и приходи стално расту, за добробит њихових запослених, Свилајнца, Поморавског округа и целе наше Србије и наше све снажније економије“, нагласио је Радујко.

Председник општине Свилајнац Предраг Милановић истакао је да општина Свилајнац годинама бележи раст суфицита спољно-трговинске размене:

 „Пре деценију привреда Свилајнца практично није постојала. Није било индустријских зона, није било фабрика, а општина Свилајнац бележила је дефицит у спољно-трговинској размени. За десет година утростручен је обим увоза-извоза. За 11 месеци 2022. године остварили смо рекордан обим спољно-трговинске рамене од више од 153 милиона долара, са суфицитом од 14 милиона долара и имамо 53 извозника. Сви ови подаци су подстрек и неким будућим или потенцијалним инвеститорима да у општини Свилајнац имају доброг партнера и сву логистичку и техничку подршку. Такође, царински реферат служиће и грађанима јер општина Свилајнац има велики број становника на привременом раду у иностранству, који ће од сад моћи да своју робу царине у Свилајнцу„– изјавио је Милановић.

Компанија „Vossloh Schwabe“ са око 500 радника један је од највећих извозника са територије општине Свилајнац. Генерални менаџер ове компаније Миљан Спасић рекао је да су до сада имали одличну сарадњу са локалном самоуоправом:

„За нас привреднике је царински реферат од изузетне важности јер нам скраћује време администрације и олакшава пословање. Царина нам је на пет минута сада што много олакшава цео процес“ - изјавио је Спасић.

Још једна компанија чија је комплетна производња намењена извозу је Регент, чији представник Дарко Хинић наглашава изузетну сарадњу са општином Свилајнац:

„Имали смо велику подршку локалне самоуправе од самог почетка нашег пословања, закључно са отварањем царинског реферата, на чему бих захвалио и Управи царина Републике Србије“ – изјавио је Хинић.

 

covid
covid