Loading
Учитава се...

OPŠTINI SVILAJNAC URUČEN UGOVOR ZA REALIZACIJU PROJEKTA SOCIJALNOG STANOVANJA I AKTIVNE INKLUZIJE

Objavljeno: 20/07/2021

Opština Svilajnac jedna je od 19 opština u Srbiji koja je dobila sredstva Evropske unije za realizaciju projekta socijalnog stanovanja i aktivne inkluzije, a juče je i svečano uručen ugovor o njegovoj realizaciji.

Ceremoniji dodele ugovora prisustvovala je zamenik predsednika opštine Svilajnac Dragana Radević, koja je izjavila da je projektom predviđena izgradnja stambenog objekta sa 26 stambenih jedinica namenjenih romskoj populaciji:

„Za nas je ovaj projekat važan jer ćemo njegovom realizacijom rešiti višegodišnji problem neuslovnog života romskih porodica u naselju Burduš mala u Svilajncu. Ukupna vrednost projekta je 84 miliona dinara, od čega opština Svilajnac iz svog budžeta izdvaja 14 miliona dinara. Ovo je jedan primer dobre prakse za rešavanje stambenih problema, kao jednog od gorućih problema romske populacije.“

Program sprovodi UNOPS uz podršku Ministarstva za evropske integracije, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračaka i socijalna pitanja i Minstarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.Projekat traje 16 meseci, a osim izgradnje obuhvata i opremanje stanova osnovnim nameštajm.

Osim rešavanja stambenog pitanja, projektom su predviđene i mere aktivne inkluzija Roma kroz unapređenje njihove zapošljivosti i zapošljavanja, socijalne i društvene uključenosti i zdravstvene preventive.

Realizaciji ovog projekta prethodila je podrška opštini Svilajnac za pripremu predloga projekta i pripremu planske, odnosno tehničke dokumentacije u okviru projekta “EU podrška unapređenju uslova života Roma”, koji takođe finansira Evropska unija.  Projektni tim je sa opštinom Svilajnac radio na dokumentaciji za izdavanje građevinske dozvole, zatim na razradi predloga projekta naročito u oblasti inkluzije, a posebno mentorstvo je posvećeno definisanju adekvatne forme rešavanja stambenog pitanja.

covid
covid