Loading
Учитава се...

NAGRADE NAJUSPEŠNIJIMA NA KNJIŽEVNOM KONKURSU „ANDRA GAVRILOVIĆ 2011“

Objavljeno: 20/03/2012

Predsednica opštine Svilajnac Gorica Dimčić-Tasić uručila je nagrade Milanu Vorkapiću za pripovetku „El komandante i ekipa“ i Mili Stefanović za esej-književnu kritiku „Umetničke ekspoziture Kanjoševog lika“.

Ovogodišnje književne nagrade „Andra Gavrilović“ za prozno stvaralaštvo – pripovetku i esej-književnu kiritiku na srpskom jeziku, finansirala je opština Svilajnac, a  pobednici u obe kategorije dobili su povelju i novčani iznos od 20.000 dinara.

Čestitavši svim učesnicima, Gorica Dimčić-Tasić je istakla da je književni konkurs „Andra Gavrilović“ postao tradicionalna kulturna manifestacija Svilajnca koja iz godine u godinu privlači sve veći broj učesnika. „Obnovljen i uređen prostor našeg Centra za kulturu, program kulturnih dešavanja i ali i ovaj književni konkurs, jasno govore u prilog tome da smo zadatak decentralizacije kulture dobro obavili“, kazala je Dimčić-Tasić i dodala da su mnoge mudre glave i velikani ponikli iz sela i varošica širom Srbije, baš kao i književnik Andra Gavrilović.

Od oktobra do decembra 2011. godine, koliko je trajao konkurs, prispelo je  155 radova, od toga 24 eseja-književnih kritika i 131 pripovetka. Prema mišljenju stručnog žirija, u čijem sastavu su bili književnik Mirko Demić, književni kritičar Gojko Božović i profesorka književnosti Olivera Mijailović, pristigli radovi odražavaju trenutna stremljenja i dostignuća autora, ali su i projekcija književnih strujanja i trendova na književnoj sceni u zemljama regiona.

Na svečanosti je predstavljen Zbornik „Crte i reze 4“ u kojem je objavljeno šesnaest najboljih radova u kojima, prema oceni žirija, književni izraz nastaje kao plod promišljanja ili ih odlikuje osoben pripovedački postupak.

Andra Gavrilović (1864-1929) je zaslužna ličnost srpskog naučnog i književnog života s kraja XIX veka i u prvim decenijama XX veka. Rođen je u Svilajncu,  a školovao se u Čačku, Beogradu, Kragujevcu i Petrogradu. Ostavio je bogat naučni i književni rad: objavljivao je pesme, pripovetke, romane, humoreske, drame, prikaze, književnu kritiku, istoriju književnosti (srpske, hrvatske, narodne, stare, dubrovačke književnosti i dr.). Prevodio je sa ruskog, poljskog, slovačkog, slovenačkog, engleskog, nemačkog i francuskog jezika, pokretač je i saradnik u mnogim časopisima, a takođe je bio i  biograf – napisao je životopise pisaca „Znameniti Srbi XIX veka“.

covid
covid