Loading
Учитава се...

KRAJ PRIVATIZACIJE U SVILAJNCU – OTVORENA FABRIKA „UNION DRVO“

Objavljeno: 30/10/2015

Kompanija za prizvodnju nameštaja „Union drvo“ danas je svečano otvorila svoj proizvodni pogon u Svilajncu, nakon što je, početkom ove godine, kupila od opštine Svilajnac bivšu fabriku BEKO.

Opština Svilajnac je prodajom bivšeg Beka završila proces privatizacije jer su svi pogoni koji su bili društvena imovina ili u stečaju dobili svog vlasnika.

Predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović kaže da je ovo jedinstven model kako je lokalna samouprava rešila problem neuspelih privatizacija:

„Prodajom bivše fabrike Beko ovoj beogradskoj firmi, i poslednji proizvodni pogon u Svilajncu zvanično dobija vlasnika, a celokupan posao je realizovan bez subvencija Vlade Srbije. Fabrika Beko je u Svilajncu 10 godina bila u stečaju i nije našla kupca ni posle 23 neuspela pokušaja prodaje. Skupština opštine Svilajnac je pre skoro tri godine donela odluku da kupi ovu fabriku i tako reši problem. Opština je prodala fabriku po istoj ceni po kojoj je i kupila, a to je oko 50 miliona dinara, ali je našla kupca koji je zainteresovan da ulaže u proizvodnju i da uposli radnike, čime je ovu fabriku praktično „podigla iz mrtvih“ na jedinstven način“ – objasnio je Milanović i dodao da je ovo ukupno deveta privatizacija, a da je svim privatizacijama do sada zaposleno oko 600 ljudi.

Kompanija Union Drvo se bavi opremanjem svih vrsta ugostiteljskih objekata

po sistemu inženjeringa: projektovanje,izrada, isporuka i montaža opreme.

U svom timu ima projektni biro koji čine stručnjaci iz oblasti građevine, arhitekture i dizajna.

Kompanija je osnovana 1996. godine u Beogradu i tokom dužeg niza godina

okupila je mnoštvo klijenata. Direktor kompanije „Union drvo“ Aleksandar Helc kaže da je u fabrici u Svilajncu kompanija „Union drvo“ proširila svoje proizvodne kapacitete u vidu ozbiljnog stolarskog i tapetarskog pogona:

„Fabrika se prostire na 3000 kvadratnih metara, čime je dobijena mogućnost da svoje proizvode prilagodi posebnim zahtevima arhitekata i dizajnera, posebno kada su u pitanju elementi od masivnog drveta ili specifični modeli dizajnerskih komada tapaciranog nameštaja. Ovim otvaranjem završena je prva faza, u kojoj smo zaposlili skoro 30 radnika, a od sledeće nedelje kreće druga faza, treba nam još radnika jer smo planom predvideli da ih ukupno bude oko 50“ – izjavio je Helc i dodao da ukupna vrednost ulaganja ove firme u kupovinu ovog objekta, opremanje i pokretanje proizvodnje iznosi oko milion evra.

Ovom prilikom otvaranju su prisustvovali i državni sekretar Ministarstva privrede Miloš Petrović i pomoćnik ministra privrede Dušan Purić, koji su se upoznali sa privrednom klimom u opštini Svilajnac i pohvalili ostvarene rezultate:

„Prvi put sam u Svilajncu i veoma sam pozitivno iznenađen ovim što ovde vidim. Lokalna samouprava je preuzela inicijativu, kupila fabriku u stečaju, investitor je uložio milion evra, radnici su zapošljeni i vidim nasmejana lica. Mi nismo pomogli kao država sa nepovratnim sredstvima, ali tu grešku ćemo ispraviti. Ono što je dobro je da je pre nekoliko dana u Skupštini Srbije usvojen Zakon o ulaganjima, gde se domaći i strani investitori izjednačuju, tako da će naše kompanije imati iste uslove za ulaganja kao do sad strane“ – rekao je Miloš Petrović državni sekretar Ministarstva privrede.

 

 

covid
covid