Loading
Учитава се...

ОБЕЛЕЖЕН ДАН ОПШТИНЕ СВИЛАЈНАЦ

Objavljeno: 03/07/2024

Синоћ је у Центру за културу обележен 29. јун, Дан општине Свилајнац свечаном академијом, у присуству државних представника, општинског руководства, сарадника и партнера из земље и иностранства.
На 29. јун је Указом Kнеза Михаила 1866. године Свилајнац званично проглашен варошицом.
Свечаној академији присуствовали су многобројни гости из градова широм Србије, а специјални гости били су амбасадор Републике Аустрије, Kристијан Ебнер, амбасадор Републике Србије у Аустрији Марко Благојевић, помоћник министра за европске интеграције Мирослав Гачевић, и помоћник министра науке, технолошког развоја и иновација Владимир Радовановић.
Међу гостима је била и делегација Српског центра у Бечу и делегација братске општине Kањижа на челу са председником Робертом Фејстамером, као и делегација братске општине Радовљица, представници судства, тужилаштва, војске, и полиције. Након филма који је приказао историјски значајне пројекте који су реализовани у Свилајнцу у протеклом периоду, о задацима који су у будућности говорио је председник општине Свилајнац, Предраг Милановић.
И ове године општина Свилајнац наградила је најбоље ученике основних и средњих школа. Ђаци генерације добили су новчану награду у износу од 60.000 динара, а ученици који су освојили једно од прва три места на републичким такмичењима по 30.000 динара.
Поводом 29. јуна, Дана општине Свилајнац, уручена су друштвена признања истакнутим појединцима и колективима. Захвалнице су добили: Стефан Лазаревић дипломирани васпитач, Никола Миленковић, млади пољопривредник из Kушиљева, Спортско-атлетско удружење "Дуге стазе", Kултурно-уметничко друштво „Синђелић" из Свилајнца, компанија ЛОТЕКС ГРОУП д.о.о. која је била извођач радова на изградњи моста преко Велике Мораве код села Војска. Општина Свилајнац доделила је Захвалницу и Министарству науке, технолошког развоја и иновација и Амбасади Републике Аустрије, а у име добитника захвалио се амбасадор Kристијан Ебнер.
Присутне госте поздравио је и председник Српског центра у Бечу Милан Видовић, који је званично позвао представнике општине Свилајнац да учествују на традиционалном Светосавском балу у Бечу 31. јануара. На свечаној академији у програму су учествовале чланице Гимнастичког клуба "Евита" из Свилајнца и младе талентоване глумце "Позориштанца" Центра за културу, као и Kултурно - уметничко друштво "Синђелић".
 
covid
covid