Loading
Учитава се...

SVILAJNAC OTVORIO NOVU FABRIKU

Objavljeno: 23/11/2018

KOMPANIJA ALFA TEHNIKS, koja se bavi projektovanjem i  mašinskom obradom metala, novi je investitor koji je danas otvorio svoj proizvodni pogon u Svilajncu.

Novu fabriku otvorili su Predrag Milanović, predsednik opštine Svilajnac i Dragoljub Radulović, generalni direktor Alfa technics-a, koji su obišli proizvodni pogon i projektni biro:

- Ovo je 12. fabrika koju u Svilajncu otvaramo u poslednjih 10 godina, a druga po veličini investicije, odmah iza Panasonika. Vrednost investicije je oko 5,5 miliona evra, od čega je podrška države 600.000 evra. Alfa Tehniks je ovom investicijom postao vlasnik kompleksa od oko 4,5 hektara sa sopstvenom železničkom prugom i preko 8.000 kvadratnih metara u objektima. Trenutno zapošljava 202 radnika, a planirano je da se u narednih nekoliko godina taj broj radnika udvostruči, jer je u toku proširenje proizvodnje. Prosečna bruto plata zaposlenih u kompaniji je 90.000 dinara – izjavio je na otvaranju Predrag Milanović, predsednik opštine Svilajnac.

 Proizvodnja Alfa tehniksa na godišnjem nivou iznosi 10 miliona evra, a 80% proizvodnje namenjeno je izvozu. Proizvodi se plasiraju u preko 40 zemalja širom sveta. Prema rečima Dragoljuba Radulovića, generalnog direktora Alfa Tehniksa odlučili su da proizvodnju iz Kragujevca presele u Slobodnu zonu Svilajnac zbog boljih uslova i mogućnosti proširivanja:

- Najveće izvozne poslove ostvarujemo u proizvodnji čeličnih konstrukcija za automobilsku i avio industriju. Zahvaljujući partnerstvu sa nemačkom kompanijom Durr Assembly Products, projektujemo i proizvodimo zvučno izolovane kabine za više od 20 najpoznatijih svetskih proizvođača automobila: Mercedes, Volvo, Lamborghini, Rolls Roycee, Aston Martin, Jaguar, Nisan, Ford... Osim toga, projektujemo i proizvodimo logističke sisteme za najveće svetske aerodrome u saradnji sa ThysennKrupp Air Port System-om. Čelične konstrukcije, projektovane i proizvedene u Svilajncu, podržavaće bezbedan i brz protok robe i putnika na aerodromima u gotovo svim evropskim zemljama, Australiji, Aziji i Severnoj Americi. Ponosan sam i na našu kvalifikovanu radnu snagu, jer kod nas radi i prvak Srbije u zavarivanju i 3. na svetu – objašnjava Radulović.

 

covid
covid