Loading
Учитава се...

AKTIVNOSTI VOLONTERSKE ORGANIZACIJE SVILAJNAC U PUNOM JEKU:VOLONTIRAMO – RAVNOPRAVNI SMO

Objavljeno: 27/10/2015

Volonterska organizacija Svilajnac – VOS  proteklog vikenda organizovala je turnir u malom fudbalu u okviru projekta Fare action weeks 2015 u kome su učestvovale ekipe iz celog regiona. Pokrovitelj ove akcije je EUFA, a projekat je podržala i opština Svilajnac.
Cilj projekta je promovisanje jednakosti, antirasizma, verske tolerancije, kao i poštovanje različitosti među ljudima. Omladina iz našeg grada, Makedonije, Bosne i Hercegovine i Bugarske, različite polne, verske i nacionalne pripadnosti, pokazali su kako kroz fudbal i fer- plej treba prevazići postojeće barijere i stereotipe. 
Učešće je uzelo 9 omladinskih ekipa. Svaka je brojala po 5 igrača, izmešanih po uzrastu i polu. Ekipe su sačinjavali: volonteri iz Makedonije, Bosne i Hercegovine i Bugarske; učenici Srednje škole Svilajnac i Poljoprivredno-veterinarske škole sa domom učenika Svilajnac; zaposleni Prirodnjačkog centra Svilajnac, volonteri Crvnog krsta u Svilajnacu, članovi Kancelarije za mlade Svilajnac, i naravno volonteri VOS-a..
„Pobeda nije bila glavni cilj igrača, te smo se potrudili da sve zasnujemo na zabavi i druženju. Kroz sport smo pokazali kako smo svi jednaki, bez obzira na različitosti među nama. Pokazali smo da je ovo zaista jedan pravi turnir prijateljstva i prevazišli sve stereotipe koji se godinama unazad provlače na našim prostorima Ono što smatramo našim najvećim uspehom jeste to da smo zajedno doprineli tome da su ravnopravnost, rad, sklapanje prijateljstva za ceo život, druženje, zabava i ljubav ono što prevazilazi i spaja naše različitosti“ - izjavila je Maja Stojmenović, predsednik VOS-a. 

Mladi učesnici akcije iz celog regiona kažu da pobednik ne postoji, već da pobeđuje prijateljstvo:“ „Hvala drugarima za divno gostoprimstvo! Izuzetna mi je čast obići volontere u Svilajncu i uveriti se kako izuzetno rade bitne projekte za mlade u svojoj lokalnoj zajednici. Takođe bih istakla da su okupili divnu ekipu mladih ljudi i bili predivni domaćini! Želim vam još mnogo dobrih i uspešnih projekata u budućnosti” – rekla je Asja Borić iz Neformalne omladinske grupe iz BiH.
Nana Ickova iz Bugarske kaže da je prvi put u Svilajncu, ali da će se sigurno vratiti jer je ovde stekla prijatelje:
“Volontiram već nekoliko godina i želim obići i upoznati što više novih prijatelja. Ovde mi se mnogo sviđa, domaćini su divni, druželjubivi i cenim njihov rad. Smatram da su ova druženja osnova svega i da na tome treba raditi“.

 

Ovo je već treća godina kako VOS realizuje projekat Fare action week, a za to vreme Svilajnac je posetilo mnogo mladih sa celog Balkana.

covid
covid