Loading
Учитава се...

Sport

Fudbal

A.  SENIORI
Na teritoriji FSO Svilajnac u jesenjem delu takmičarske 2010/2011 učešće u  u takmičenjima je uzelo 14 klubova od Opštinske fudbalske lige do Srpske lige „Istok“:
Opširnije ›››- Srpska liga „Istok“:
1.   FK „Radnički“ Svilajnac,

- Okružna liga FSPO:

FK „Kušiljevo“ Kušiljevo,
FK „Kupinovac“ Kupinovac,
FK „Vinogradar“ Crkvenac
- Međuopštinska fudbalska liga:

1. FK „Mladost“ Dublje

2. FK „Sinđelić“ Grabovac,

- Opštinska fudbalska liga Svilajnac:

FK „Hum“ Vrlane
FK „Mladost“ Gložane,
FK „Radnički“ Dubnica
FK „Resavac“ Subotica
FK „Pobeda“ Lukovica
FK „Jedinstvo“ Troponje,
FK „Mladi radnik“ Bobovo
FK „Morava“ Radošin
U toku 2010. godine FK „Radnički“ Svilajnac se takmičio u Srpskoj ligi grupa „Istok“ i zauzeo visoko treće mesto.

Novi član MFL Jagodina postao je plasmanom kroz baraž utakmice prvak OFL Svilajnac FK „Sinđelić“ Grabovac.

Opštinska liga je startovala sa 8. klubova. I u 2010. godini novčanim sredstvima lokalne uprave, preko Sportskog Saveza klubovi će biti finansijski pokriveni, za troškove službenih lica,  i kotizacije.


B.        MLAĐE KATEGORIJE

Zahvaljujući koncepciji rada Fudbalskog i Sportskog Saveza i davanju posebne pažnje mlađim kategorijama, klubovi istu uspešno sprovode izraženu kroz stvaranje sopstvene igračke baze, tako da su ostvareni evidentni rezultati od petlića do omladinske kategorije.

I.          MLAĐI PIONIRI (“PETLIĆI”)

Ovu kategoriju čine najmlađi (10. i 11. godina), i prisutni su skoro u svim klubovima, a samo FK “Radnički” Svilajnac pored pripreme za takmičenje ima i takmičarsku ekipu, koja je član Lige FS RIS, grupa „Sever“ B, a u sezoni 2010/2011 se takmiče u istoj ligi sa još 9 klubova.

II.        PIONIRI

Kategoriju “pioniri” čine takmičari starosti 12 – 14 godina. Pioniri FK “Radnički” se takmiče u  Okružnoj ligi FS PO. Ostale ekipe se takmiče u opštinskoj pionirskoj ligi pod patronatom FSO Svilajnac i u njoj igra još četiri ekipe. Opštinsku pionirsku fudbalsku ligu čine:

FK “Mladost” Gložane
FK “Pobeda” Lukovica
FK “Resavac” Subotica
FK “Mladi radnik” Bobovo
III.       KADETI

Čine je igrači starosti od 14 – 16 godina.  Po propisima FS Pomoravskog okruga, svi klubovi koji imaju seniorske sastave u okružnoj fudbalskoj ligi obavezni su da imaju najmanje jednu selekciju u istom rangu, tako da su se naši klubovi prijavili za ovo takmičenje, odnosno ima ih ukupno pet:

1.      FK „Radnički“ Svilajnac – član grupe „Jug“

2.      FK „Kušiljevo“ Kušiljevo

3.      FK „Kupinovac“ Kupinovac

4.      FK „Vinogradar“ Crkvenac

5.      FK „Sinđelić“ Grabovac i

6.      FK „Mladost“ Dublje

IV.       OMLADINCI

Ovu kategoriju čine igrači starosti 16 – 18 godina. Nijedan klub na našoj teritoriji se ne takmiči aktivno, jer su svi takvi igrači priključeni seniorskim sastavima.

Uzimajući u obzir sve činjenice napred navedene, možemo biti zadovoljni organizacijom omladinskog fudbala, jer je ukupan broj mladih igrača koji su uključeni u takmičenja, ili se pripremaju za isto je negde oko 400, što samo može da raduje.

Izvor: Sportski savez opštine Svilajnac

Košarka

U opštini Svilajnac trenutno deluje jedan košarkaški klub i to: KK “Svilajnac – Kompo”
Opširnije ›››


KK “Svilajnac Kompo” u svom sastavu ima pet kategorija i to:

Seniore, koji se takmiče u Prvoj srpskoj ligi – grupa “Zapad”
Juniore, uzrasta od 15 – 16 godina, koja se takmiči u Regionalnoj ligi KSS, region Centralne Srbije
Kadete, koji se takmiče u C grupi Regionalne lige KSS, region Centralne Srbije uzrasta 11 – 12 godina.
Mlađe pionire, uzrasta 9 – 10 godina, koji se takođe takmiče u Regionalnoj ligi KSS, region 5 – Kragujevac.
Pionirke, uzrasta 11 – 12 godina koje se takmiče u regionalnoj ligi KSS, Centralna Srbija.
Klub je orijentisan ka stvaranju igrača za seniorsku ekipu iz mlađih selekcija, tako da se seniorska ekipa već godinama takmiči sa skoro svim igračima poteklim iz svoje sopstvene škole.

U sve tri kategorije ima oko šezdesetoro dece koja aktivno treniraju. Klub svake godine vodi svoje igrače na košarkaške kampove koje organizuju eminentni stručnjaci, radi edukacije i usavršavanja.

Izvor: Sportski savez opštine Svilajnac

Rukomet

ŽRK „Radnički Resavac“ se ove sezone plasirao u Prvu ligu Srbije, rang odmah ispod Super lige, kao prvak Druge lige. U klubu deluju dve selekcije mlađih kategorija, jedna takmičarska koja se takmiči u regionalnoj ligi i druga, pripremna, gde trenira najmlađi uzrast.
Opširnije ›››

MRK “Radnički Morava” iz Svilajnca je klub koji je u toku 2005. godine obnovio rad. Seniorska ekipa je član Druge lige grupa „Centar“ već skoro pet godina i na taj način postao već stabilan takmičarski klub. I ovaj klub ima jednu takmičarsku selekciju mlađih kategorija (kadeti) u regionalnoj ligi, kao i pripremnu sa najmlađima.

Izvor: Sportski savez opštine Svilajnac

Gimnastaika

Gimnastički klub „Evita“ je u toku protekle godine imao dosta aktivnosti kako na samoj organizaciji i funkcionisanju kluba, tako i na polju takmičenja. Gimnastičarke ovog kluba su se takmičile na regionalnim i republičkim takmičenjima u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji Opširnije ›››

i ostvarile značajne uspehe. Značaj funkcionisanja ovog kluba je višestruk, jer pored toga što je to prvi klub iz nekog bazičnog sporta, takođe je i još jedan sport u suženom spektru „ženskih“ sportskih disciplina.

Konjički sport

Konjički klub "Mara Resavkinja" osnovan je 1994. godine.
Opširnije ›››

Iz resavskog kraja konji ponovo jure održavajući tradiciju sa Prvog jugoslovenskog galopskog derbija održanog na Hipodromu kod Careve ćuprije u Beogradu. Daleke 1923. godine kobila vlasništvo braće Todorovića iz Svilajnca sa imenom grla Mara Resavkinja bila je pobednik derbija. Po imenu ovog grla Konjički klub u Svilajncu nosi naziv "Mara Resavkinja". Zaljubljenici u konjarstvo i konjički sport već godinama učestvuju na brojnim smotrama sportskih manifestacija, a takođe i izlažu rasna grla na Novosadskom međunarodnom poljoprivrednom sajmu gde učestvuju i u takmičenju u zapregama i postižu zapažene rezultate.

Članovi konjičkog kluba u Svilajncu gaje preko trideset grla  među kojima su preko dvadesetak rasa belih lipicanera.

Šah
Ostali sportski klubovi

Biciklistički klub “Svilajnac” je vrlo mlad klub, i za sada jedini njegov oblik delovanja je rekreativni biciklizam, jer još uvek nije uključen u takmičenje, ni individualno ni kolektivno, a jedan od oblika organizovanja je i taj što klub ima svoj vlastiti bicikl-servis Opširnije ›››

i pruža pomoć i usluge u održavanju i popravljanju bicikala svojim članovima.

Odbojkaški klub “Smeč” u 2010. godini počinje po prvi put takmičenje u regionalnoj ligi.

Konjički klub “Mara Resavkinja” u 2009. godini nije imao značajnijih aktivnosti.

Bridž klub “Svilajnac. Nije poznato nikakvo delovanje tokom 2010. godine.

Auto-sportski klub "Svilajnac" - Prestao sa radom krajem 2004. godine.

U opštini Svilajnac deluju dva planinarska kluba. Planinarsko društvo “Beljanica” je nastavljač dugogodišnje planinarske tradicije koja traje preko 150 godina. Aktivnosti koje ovo društvo sprovodi su mnogobrojne i uglavnom su vezane za Planinarski dom “Suvaja” koji je smešten u podnožju planine Beljanica, gde se aktivnošću njenih članova u protekloj godini opet najviše radilo na restauraciji kuhinjskog i trpezarijskog prostora, kao i finalizacije istog i opremanje prostorija za udoban smeštaj. Ovaj objekat je već doveden funkciji, i već je pružao smeštaj planinarima u određenom broju, a stvoreni su uslovi i radilo se na tome da se obezbedi i etažno grejanje kao i dovod vode do novosagrađenog objekta.

Što se tiče sportskih poduhvata, svake godine, već tradicionalno se održavaju dve planinarske manifestacije, a to su “U susret proleću u planinama”, koja se održava krajem aprila i na kojoj pored našeg PD -a učešće uzima još desetak planinarskih društava iz bliže i dalje okoline. Na ovom susretu bude preko 400 planinara. Takođe se krajem septembra održava i “Jesenji planinarski susret”, sa nešto manjim brojem planinara. Tokom godine su održane zimska i letnja škola planinarstva za najmlađe, koja je trajala po sedam dana u vreme školskih raspusta, uz minimalnu participaciju samih učesnika.

Više informacija o Planinarskom društvu "Beljanica" na strani o udruženjima.


Izvor: Sportski savez opštine Svilajnac

Sport