Loading
Учитава се...

28. SEDNICA SO SVILAJNAC

Objavljeno: 03/02/2016

U svečanoj Sali Skupštine opštine Svilajnac danas je održana 28. sednica u prisustvu 41 odbornika ( od ukupno 47), na kojoj se našlo 23 tačke dnevnog reda.

Usvojena je Odluka o maksimalnom broju zaposlenih na neodređeno vreme u organizacionim oblicima koji se nalaze u sistemu javnog sektora opštine Svilajnac za 2015. godinu, u skladu sa zakonom. Većinom glasova odbornika usvojena je i Odluka o rebalansu budžeta opštine Svilajnac za 2016. godinu ( I rebalans ), kao i Odluka o refinansiranju dugoročnih kredita za kapitalne investicione rashode opštine Svilajnac uzetih kod poslovnih banaka, koji će biti refinansirani po mnogo povoljnijim kamatnim stopama.

Skupština je usvojila i Odluku o jednokratnoj pomoći za rođenje deteta u 2016. godini, po kojoj će porodice za svako prvo i drugo novorođeno dete dobiti jednokratnu pomoć u iznosu od 20.000 dinara, a 30.000 dinara za treće dete. Pravo na ovu pomoć imaju parovi u bračnim, vanbračnim zajednicama, a na predlog odbornice Ane Čuknić Momčilović u tekst Odluke će biti uneto da pravo na ovu pomoć imaju i samohrane majke koje nisu u ovim zajednicama. Usvojena je, kao i prethodnih godina, Odluka o jednokratnoj pomoći za vantelesnu oplodnju u 2016. godini, i to 500.000 dinara za vantelsnu oplodnju pet parova, kao i Odluka o jednokratnoj pomoći-nagradi studentima, prema kojoj pravo na nagradu od 50.000 dinara imaju studenti sa teritorije opštine Svilajnac sa prosečnom ocenom iznad 9,0. Za ove tri odluke glasali su svi prisutni odbornici.

Takođe, usvojena je i Odluka o podsticanju preduzetništva kroz finansiranje kamate na kredite za 2016. godinu, i to za 50 preduzetnika za iznos kredita od 300.000 dinara, kao i Odluka o izmeni Odluke o osnivanju Fonda za razvoj poljoprivrede opštine Svilajnac.

Izglasani su i sledeći Programi:

-          Program mera podrške za sprovođenje poljoprvredne politike i politike ruralnog razvoja opštine Svilajnac za 2016. godinu;

-          Program korišćenja sredstava Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine

-          Godišnji program uređivanja građevisnkog zemljišta opštine Svilajanc

-          Odluka o usvajanju Programa mera Doma zdravlja Svilajnac za obezbeđivanje i sprovođenje zdravstvene zaštite od opšteg inetresa za građane u opštini Svilajnac.

Usvojeno je rešenje kojim se daje saglasnost na Plan rada i Finansijski plan Crvenog krsta Svilajnac za 2016. godinu, Odluka o izmenama i dopunama Odluke o platama, naknadama i drugim primanjima izabranih, imenovanih i postavljenih lica u opštini Svilajnac, kao i Odluka o komunalnim delatnostima.

Usvojeni su Izveštaji o radu za 2015. godinu i Programi rada za 2016. godinu za Centar za kulturu Svilajnac, Resavsku biblioteku Svilajnac i Centar za socijalni rad Svilajnac i Rešenje o imenovanju opštinske izborne komisije opštine Svilajnac.

Na kraju se odbornicima i gostima obratio predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović koji je istakao neke od projekata sprovedenim u periodu od prošle sednice:

-          Otvoren je novoizgrađeni most u Subotici, u prisustvu direktora Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marka Blagojević i zamenika šefa Kancelarije EU u Srbiji Oskaar Benedikta
-          U toku je završetak vodovoda u Sedlaru koji će biti završen do sredine godine i odakle će se širiti mreža ka drugim selima.
-          Opština Svilajnac obezbedila je sredstva za kompletnu rekonstrukciju objekta mašinske škole Srednje škole Svilajnac
-          U narednom periodu radiće se most u Kupinovcu, kao i kompletna rekonstrukcija ambulante u Kušiljevu.

 

-          Raspisan je tender za izvođače radova za regulaciju reke Resave, što je i ajveći projekat na teritoriji opštine Svilajnac u ovoj godini.
covid
covid