Loading
Учитава се...

Industrijska zona Svilajnac

Objavljeno: 02/11/2012

Opština Svilajnac ima dve industrijske zone. Sve lokacije su obrađene planskom i logističkom dokumentacijom i infrastrukturno su opremljene. 
Svilajnac je izuzetno povoljan za investiranje zbog povoljnog geografsкog položaja, neposredne blizine Pan-Evropskog koridora 10 i Autoputa E75. Od Beograda je udaljen 110km, od Kragujevca 45km, od Niša 132, a od luke na Dunavu kod Smedereva 60km. Kroz optinu Svilajnac protiču dve reke, Velika Morava i Resava. Svilajnac poseduje razvijen sektor malih i srednjih preduzeća, brojne priodne resurse i povoljne zemljišne uslove, zbog čega je i regionalni lider u poljoprivredi. 
 

     Među mnogobrojnim domaćim i stranim kompanijama, najveći svetski i domaći brendovi koji posluju u Svilajncu su: Panasonic koji je sa više od 500 radnika privredni gigant opštine Svilajnac, Ariston koji u maju započinje proizvodnju u Svilajncu, Alfa Technics, čija je vrednost godišnje proizvodnje 10 miliona evra i izvozi 80 odsto proizvodnje u 40 zemalja sveta, Union drvo, čijom kupovinom nekadašnjeg pogona “Beka” je završena privatizacija u Svilajncu i sva preduzeća koja su bila u stečaju ili su bila društvena imovina dobila su svoje vlasnike, Eurometal jedan  od najvećih domaćih izvoznika, bavi se proizvodnjom mašinskih delova za različite vrste industrijske proizvodnje i cela proizvodnja namenjena je izvozu, Koeleman foods, koji se bavi pakovanjem povrća i voća u različite vrste ambalaža, Mašinac, koji je ulaganjima od preko 7 miliona evra u Svilajncu napravio jednu od modernijih fabrika opekarskih proizvoda u Srbiji, koja dnevno može da proizvede 400 tona robe, Hočevar, slovenačka kompanija koja je postala vlasnik 6 hektara zemlje u "Novoj zoni privređivanja" i bavi se preradom kože i proizvodnjom za potrebe prehrambene i farmaceutske industrije, italijanski Ariston, koji u Svilajncu proizvodi grejače za velike svetske brendove bele tehnike,  AD Voćar, sa prosetčnom godišnjom preradom voća i povrća do 5.000 tona i mnogi drugi...

Opština Svilajnac jedina u Pomoravskom okrugu ima osnovanu Slobodnu zonu  Svilajnac, koja investitorima nudi brojne fislakne, finansijke i carinske olakšice: