Loading
Учитава се...

51. MEĐUNARODNI RESAVSKI POLJOPRIVREDNI SAJAM U SVILAJNCU

Objavljeno: 11/09/2013

11.09.2013. godine – Tradicionalni 51. Međunarodni resavski poljoprivredni sajam održan je danas u Svilajncu, u Poljoprivredno-veterinarskoj školi sa Domom učenika Svilajnac. Na sajmu je predstavljeno 120 grla goveda simentalske rase, a pored ove centralne izložbe na sajmu se predstavio i veliki broj proizvođača i distributera stočne hrane, sredstava za zaštitu bilja, predstavljena je poljoprivredna mehanizacija, veliki broj pčelara i pčelinjih proizvoda i izlagača cveća.

Sajam je otvorio predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović, koji je tom prilikom uručio Poljoprivredno-veterinarskoj školi sa domom učenika Svilajnac poljoprivrednu mašinu u vrednosti od skoro milion dinara, za izuzetan doprinos ove ustanove u organizaciji Sajma. 

„Svake godine je sve veća uspešnost sajma i kvalitet grla sa ovog područja, a dokaz toga su i brojna priznanja i nagrade koje opština Svilajnac godinama postiže na novosadskom sajmu. Ispred opštine Svilajnac mogu da kažem da ćemo nastaviti sa svim podsticajima koje dajemo za poljoprivredu. Ove godine je izdvojeno oko 40 miliona dinara za pomoć poljoprivrednicima kroz kredite koje opština Svilajnac subvencioniše, pomažemo pčelarima, a tu je takođe i besplatno osamenjavanje. Novina je što smo ove godine dobili 4 dugoročna beskamatna kredita na po 2 miliona dinara za razvoj povrtarstva i cvećarstva. Očekujemo da postanemo veoma ozbiljan proizvođač i u ovim oblastima“ – izjavio je predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović.

Predsednik organizacionog odbora sajma dr Vladan Rajković izjavio je da Resavski poljoprivredni sajam ovako dugu tradiciju održava sa sve boljim rezultatima iz godine u godinu:  

„Kvalilet grla je izuzetan i svake godine je sve bolji i mogu da kažem da u odnosu na ono što smo prošle nedelje videli na izložbi u Austriji i po njihovim farmama, uopšte ne zaostajemo“ – govori dr Vladan Rajković. 

Na izložbi goveda simentalske rase koja je predstavljala centralni događaj na Resavskom sajmu, izloženo je 120 grla u tri kategorije – junice, prvotelke i krave. Stručni žiri je za najbolju izloženu kravu, apsolutnu šampionku sajma proglasio grlo Selana u vlasništvu Jeremić Aleksandra iz sela Vojska kod Svilajnca. Šampionka u kategoriji junica je u vlasništvu Dragana Todorovića iz Dublja kod Svilajnca, Donka. U kategoriji prvotelki šampionka je Slavica, u vlasništvu Jeremić Aleksandra iz sela Vojska, a u trećoj kategoriji šampionka je krava Lolita, vlasništvo dr Vladana Rajkovića.  Opština Svilajnac nagradila je svako izloženo grlo sa po 4.000 dinara, pratiljama je pripalo po 16.000 dinara, šampionkama po 32.000, a apsolutna šampionka sajma nagrađena je sa 40.000 dinara. Nagradu apsolutnoj šampionki sajma uručio je predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović.

Pored nagrada koje je dodelila opština Svilajnac, za najuspešnija grla su sponzori obezbedili potrebnu stočnu hranu, veterinarske usluge, polise osiguranja, kao i novčane nagrade. Resavski poljoprivredni sajam obišao je veliki broj posetilaca koji su iskoristili priliku da se na jednom mestu upoznaju sa najnovijim dostignućima u različitim oblastima poljoprivredne proizvodnje.

covid
covid