Loading
Учитава се...

Delegacija opštine Svilajnac u zvaničnoj poseti Briselu

Objavljeno: 07/05/2013

 

7. maj 2013. - Delegacija opštine Svilajnac, predvođena predsednikom opštine Predragom Milanovićem, praznike je provela radno boraveći u zvaničnoj poseti Briselu, gde je potpisala važne sporazume i učestvovala na Festivalu evropskih gradova i regija EU Open Doors.

Ovom prilikom opštini Svilajnac uručena je preko delegacije Evropske Unije Odluka o finansiranju vodovodne i kanalizacione mreže koju je donela Evropska komisija:

 - Postigli smo dogovor o donaciji Evropske komisije opštini Svilajnac u vrednosti od skoro 3 miliona evra, gde je Evropska Komisja donela odluku da finansira vodovodnu i kanalizacionu mrežu na teritoriji opštine Svilajnac. Pojedinačno je ovo najveća donacija koju je Svilajnac dobio iz inostranih fondova, a nama mnogo znači jer ćemo time uspeti da skoro sva svilajnačka sela dobiju vodovod i kanalizaciju i da zauvek rešimo taj problem - izjavio je Predrag Milanović, predsednik opštine Svilajnac.

Takođe je potpisan Sporazum o saradnji sa Kancelarijom za evropske poslove AP Vojvodine u Briselu, koji su potpisali Predrag Novikov, direktor te Kancelarije i Predrag Milanović, predsednik opštine Svilajnac. Cilj ovog Sporazuma je da Kancelarija za evropske poslove AP Vojvodine pruži podršku u vidu iskustva i infrastrukture opštini Svilajnac prilikom konkurisanja za sredstva kod evropskih fondova.

Delegacija opštine Svilajnac obišla je i Kraljevski prirodnjački muzej u Briselu gde su bili specijalni gosti kod Kamile Pisani ( Camille Pisani ) generalne direktorke Kraljevskog prirodnjačkog muzeja i Kerol Paleko ( Carole Paleco ) direktorke Kraljevskog muzeja za međunarodnu saradnju, sa kojima je dogovorena i stručna praksa za buduće radnike Prirodnjačkog centra u Svilajncu, kao i razmena znanja i iskustva.

U subotu 4. maja, opština Svilajnac učestvovala je na Festivalu evropskih regija i gradova - EU Open Doors, u okviru predstavljanja regije Šumadije i Pomoravlja. Festival evropskih regija i gradova organizje međunarodni Komitet regiona, a ovogodišnja tema festivala je "Radi se o Evropi. Radi se o tebi. Pridruži se." Osim uspešnog predstavljana opštine Svilajnac, rezulat ovog sajma je i uspostavljanje partnerstva sa Istarskom regijom gde je dogovorena međusobna saradnja na  budućim projektima.

 

covid
covid