Loading
Учитава се...

Održan jubilarni 50. Resavski poljoprivredni sajam

Objavljeno: 11/09/2012

 

11. septembar 2012. - Opština Svilajnac organizovala je danas jubilarni 50 .Međunarodni Resavski poljoprivredni sajam  koji je održan u Pojoprivredno-veterinarskoj školi sa Domom učenika Svilajnac. Na sajmu je učestvovao veliki broj izlagača, priređene su tradicionalne izložbe stoke, predstavljeni su poljoprivredna mehanizacija, proizvođači i distributeri stočne hrane i preparata za zaštitu bilja, proizvođači pčelinjih proizvoda i predmeta ručne radinosti.

Sajam je otvorio SIniša Kotur načelnik  Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede za veterinu koji je predstavio mere podrške koje Ministarstvo poljoprivrede sprovodi prema poljoprivrednim proizvođačima i istakao odličnu organizaciju Resavskog poljoprivrednog sajma naglasivši da je ovo do sada jedna od najbolje organizovanih izložbi goveda i u Srbiji i u regionu.

Predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović istakao je kako je Svilajnac poljoprivredno vrlo razvijen kraj i da je sila u stočarstvu čemu svedoče i brojne nagradeza apsolutne šampione na Novosadskim poljoprivrednim sajmovima.

- Posle 50 godina prvi put se desilo da imamo toliko kvalitetnih grla da nemamo gde da ih izložimo. Jedan od razloga što je komisija imala problem da izabere najbolja grla je i taj što smo mi prošle godine uvezli 280 visokokvalitetnih steonih grla i to je najveća akcija opštine Svilajnac. Od toga smo 250 grla podelili poljoprivrednicima, a 30 smo uvezli na kredit. Na poslednja tri poljoprivredna sajma u Novom Sadu pokazali smo da imamo najbolje razvijeno stočarstvo jer smo bili osvajači pehara za apsolutnog pobednika u stočarstvu. Postoji veliko interesovanje za uvoz još grla, i očekujemo da i sledeće godine nastavimo sa ovom merom. Ispred opštine Svilajnac mogu da kažem da ćemo nastaviti sa svim podsticajima koje dajemo za poljoprivredu. Jedna od tih mera je i preko 200 beskamatnih kredita za poljoprivrednim proizvođačima, zatim tu je i besplatno osemenjavanje, zootehnička služba opštine Svilajnac. Ono na čemu ću posebno da insistiram je produžetak roka za vraćanje kredita, najmanje 6 meseci, tako da će poljoprivrednici Svilajnca dobiti dodatni grejs period za vraćanje tih kredita. Spremamo i mere za novi budzet koji će biti uvećan. - izjavio je Predrag Milanović.

Predsednik organizacionog odbora sajma dr Vladan Rajković izjavio je da Resavski poljoprivredni sajam ima dugu tradiciju sa sve boljim rezultatima iz godine u godinu:

-Nigde u Srbiji ne postoji toliki kontinuitet u radu da se 50 godina za redom radi na ovom nivou. Grla su ove godine na zavidnom nivou, to je dobrim delom zahvaljujući i subvencijama i podsticajnim merama za poljoprivrednike. Zadržali smo, ako ne i unapredili renome Resavskog sajma. - rekao je Vladan Rajković.

Na izložbi goveda simentalske rase koja je predstavljala centralni događaj na Resavskom Sajmu, izloženo je 130 grla u tri kategorije – junice, prvotelke i krave. Stručni žiri je za najbolju izloženu kravu, apsolutnu šampionku sajma proglasio grlo Selena vlasništvo Aleksandra Jeremića iz sela Vojska kod Svilajnca. Opština Svilajnac nagradila je svako izloženo grlo sa po 4.000 dinara, pratiljama je pripalo po 16.000 dinara, šampionkama po 32.000, a apsolutna šampionka sajma nagrađena je sa 40.000 dinara. Nagradu apsolutnoj šampionki sajma uručio je predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović.

 Resavski poljoprivredni sajam obišao je veliki broj posetilaca koji su iskoristili priliku da se na jednom mestu upoznaju sa najnovijim dostignućima u različitim oblastima poljoprivredne proizvodnje.

Opština Svilajnac svake godine tradicionalno povodom sajma da neki poklon Poljoprivredno-veterinarskoj školi. Ove godine opština je školi poklonila tri steone junice vrednosti 6.000 evra, i na taj način doprineli uvećanju i poboljšanju njihovog stočnog fonda.

 

 

covid
covid