Loading
Учитава се...

Opština Svilajnac predstavila svoj privredni potencijal italijanskim investitorima

Objavljeno: 21/11/2013

Delegacija opštine Svilajnac predvođena predsednikom opštine Predragom Milanovićem učestvovala je na konferenciji koju je u Bolonji, u sedištu Konfiindustrije regije Emilija Romanja, organizovala Konfindustrija Srbija sa ciljem da se italijanskim privrednicima predstave privredni potencijali i mogućnosti za ulaganje u Srbiji. 

Preko 50 predstvnika italijanskih komanija iz Regije Emilija Romanja prisustvovalo je prezentacijama industrijskih i slobodnih zona, među kojima je opština Svilajnac:

"Opština Svilajnac i opština Smederevo jedine su opštine koje su se prezentovale na današnjoj konferenciji. Ovo je za nas jako značajno jer očekujemo da vrlo brzo krene sa radom Slobodna zona Svilajnac, što potencijalnim italijanskim investitorima daje posebne pogodnosti i uslove poslovanja. Investitorima je važno da imaju obezbeđenu infrastrukturu, stručnu radnu snagu, pomoć lokalne samouprave i mi se trudimo da im sve to obezbedimo. Svilajnac se može pohvaliti i sa dve industrijske zone, pet stranih investitora koji tu posluju i sa brojnim kontaktima i pregovaračima. Sve to radimo sa ciljem da smanjimo nezaposlenost. Trenutno je ona u Svilajncu 15% , a cilj nam je da je stranim investicijama spustimo ispod 10%" - objašnjava Predrag Milanović.

Predsednik komisije za internacionalizaciju Konfindustrije Emilija Romanja i domaćin konferencije Đino Koki rekao je da je Konfindustrija Srbija zapravo Forum za unapređenje ekonomsko-socijalnih odnosa između Srbije i Italije. Misija Konfindustrije Srbija jeste unapređenje, koordinacija i predstavljanje italijanske privrede u Srbiji kao i podrška inicijativama čiji je cilj da obezbede bolje upoznavanje sa mogućnostima za ekonomsko–trgovinsku saradnju između dve zemlje:

"Srbija je važan strateški i privredni partner Italiji. Predstavljene su danas razne mogućnosti koje pruža Srbija, tržište u razvoju koje je, zahvaljujući reformama u toku, predodređeno da učvrsti svoju poziciju kao komercijalno čvorište za ceo Balkan i prema Rusiji" - izjavio je Đino Koki. 

Nakon održane konferencije predstavnici Svilajnca imali su posebne sastanke sa italijanskim investitorima, na kojima su razmotrene konkretne mogućnosti za saradnju, partnerstva i ulaganja.

covid
covid