Loading
Учитава се...

Otvoren novi sistem za navodnjavanje

Objavljeno: 05/09/2012

05. septembar 2012. -  Poljoprivredna škola sa domom učenika Svilajnac otvorila je danas novoizgrađeni sistem za navodnjavanje na školskom imanju Brizičina kod ušća Resave u Moravu. Projekat vredan skoro 10 miliona dinara realizovan je uz pomoć podsticajnih sredstava Ministarstva poljoprivredee, trgovine i šumarstva, koje je za izgradnju ovog sistema izdvojilo skoro 6 miliona dinara ( 5.785.000 dinara ). Ostatak od 4 miliona dinara obezbedila je Poljoprivredna škola. Površina zemljišta koje se navodnjava iznosi 23 hektara.

Sistem za navodnjavanje svečano je pustio predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović koji je tom priliko naglasio kako je ovo vrlo značajno u borbi sa aktuelnim sušama.

- Ovaj sistem ima dvostruku ulogu: prva je da pomogne poljoprivrednoj školi, koja ovde ima veliko imanje, da ima bolje prinose, a druga je da se naši mladi učenici edukuju, s obzirom da je naša poljoprivredna škola jedna od najpoznatijih u Srbiji. Svilajnac se nalazi u jednoj plodnoj ravnici, ali je problem suša veoma veliki i planiramo da sistemski rešimo ovu stvar tako što očekujemo da država i ministarstvo poljoprivrede nastave ovaj program ulaganja u sisteme za navodnjavanje na teritoriji cele Srbije pa i opštine Svilajnac. - izjavio je Predrag Milanović.

Direktor Poljoprivredne škole sa domom učenika iz Svilajnca Zoran Radosavljević rekao je kako sa ovim sistemom za navodnjavanje očekuju da se prinosi udvostruče:

- Sa ovakvim sistemom i mašinama, moguće je da se žetve udvostruče. Ova godina nam je naročito pokazala da bez ovakvih sistema nećemo moći dalje da funkcionišemo. Takodje,daje nam mogućnost da našim učenicima pružimo i stručnu praksu u rukovanju sa ovakvim modernim sistemima. - rekao je Zoran Radosavljević.

covid
covid