Loading
Учитава се...

POSETA MINISTRA PROSVETE, NAUKE I TEHNOLOŠKOG RAZVOJA ŽARKA OBRADOVIĆA OPŠTINI SVILAJNAC

Objavljeno: 05/06/2013

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Žarko Obradović posetio je danas opštinu Svilajnac, gde je obišao Prirodnjački centar, Poljoprivredno-veterinarsku školu sa domom učenika i Srednju školu Svilajnac.

U okviru svoje prve posete Prirodnjačkom centru, u koju je došao zajedno sa svojim pomoćnikom Ivicom Radovićem, Obradović je izjavio da očekuje da se od nove školske godine Prirodnjački centar otvori za đake i posetioce.

- Ovo je jedan edukativni, naučni, istraživački i kulturni centar, koji će biti višestruko koristan ne samo za učenke već i za sve ljude koje zanima šta to sve Srbija i Svilajnac imaju da ponude, jer ovaj centar u svom sadržaju ima sve ono što je važno za sve nivoa obrazovanja i nauke. Prvi planirani deo projekta je završen, imamo objekat, opremu, koncept, za to je potrošeno oko 6 miliona evra. Međutim stručna javnost je podnela zahtev ta dodatnim potprojektima koji će obogatiti i sadržaj i samu naučnu funkciju Centra. Upravni odbor Jedinice za upravljanje projektima će doneti odluku o odobravanju dodatnih sredstava potrebnih da se ovaj objekat od jeseni otvori. Želim i da napomenem da je ovaj Centar za nauku i obrazovanje jedinstvena i veoma važna stvar i naš je cilj da ga što pre pustimo u funkciju jer će on, pored ostalog, sadržati prirodna bogatstva cele naše zemlje što mu daje jedan multifunkcionalni karakter. - izjavio je ministar Obradović i dodao da su sredstva za ovaj objekat odobrena od Evropske investicione banke i da upravni odbor Jedinice za upravljanje projektima koja je pri ministarstvu prosvete , mora da da saglasnost za sadržaj i dalji završetak projekta i potprojekte i da će u saradnji sa stručnom javnosti usaglasiti dalje korake potrebne za njegovo otvaranje.

 Predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović izjavio je da je ministru Obadoviću danas pokazano da je sve što je do sada projektom predviđeno i urađeno i da je objekat gotov.

- U međuvremenu je izašao zahtev stručne javnosti, pre svega Prirodnjačkog muzeja Beograd i Rudarsko-geološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, da se ovaj objekat u naučnom smislu obogati tematskim izložbama,  za to nam treba nešto dodatnog novca, ostaje na stručnoj javnosti da proceni koliko, ali u svakom slučaju mnogo manje nego što je do sada uloženo. Ministra smo obavestili o tome i očekujemo pomoć i zajedničku saradnju, da pošto smo završili ovaj tehnički deo, završimo i taj naučni - izjavio je Predrag Milanović.

Što se tiče najavljenog ukidanja jednog odeljenja Gimnazije u Svilajncu i jednog odeljenja Poljoprivredno-veterinarske škole sa domom učenika ministar Obradović je rekao da ukoliko bude potreban broj đaka odeljenja se neće ukidati.

 Zamenik predsednika opštine Svilajnac dr Danijela Stojadinović izjavila je da joj je jako drago što je ministar Obradović imao priliku da poseti Svilajnac i obiđe škole.

- Mi se uvek hvalimo našim školama, uspesima i reputacijom koje imaju i ja sam imala utisak da ministar nije dovoljno upućen u sve to, i zato mi je veliko zadovoljstvo što smo imali priliku da ministra upoznamo sa našim radom, školama i problemima, ali i kvalitetom. Moj utisak nakom provedenog dana sa ministrom je da on nosi jako lepe utiske i o kvalitetu škola i o projektu Prirodnjačkog centra - izjavila je dr Danijela Stojadinović.

 

 

 

 

covid
covid