Loading
Учитава се...

Proslava 135 godina Gimnazije u Svilajncu

Objavljeno: 19/11/2012

U subotu, 17. novembra, svečano je proslavljeno 135 godina Gimnazije Svilajnac. Proslava je započeta tradicionalnim susretima generacija u prostorjama Gimnazije, a zatim je održana svečana akademija u Centru za kulturu Svilajnac uz prigodan koktel u prijatnoj atmosferi.

Na svečanoj akademiji dodeljene su zahvalnice institucijama i pojedincima koji su svojim radom i zalaganjem doprineli da naša škola postane poznata i preko granica svog grada. Gosti svečane akademije bili su naroito oduševljeni horom i recitalom učenika Gimnazije.

Posle mnogo truda, Svilajnčani dobijaju Gimnaziju. Odluku o osnivanju svilajnačke Realke poslao je tadašnji ministar prosvete Alimpije Vasiljević 23. 8.1877. godine. Svečanosti otvaranja prisustvovao je i knez Miloš Obrenović. Dug i mukotrpan bio je put gimnazije od četvororazredne državne gimnazije, ali Svilajnčani nisu odustajali od ideje da se ova škola učvrsti kao najznačajnija kulturno-obrazovna institucija. Gimnazija opstaje (sa manjim prekidima u radu) kroz burno vreme balkanskih i svetskih ratova.

U školskoj 2010/11.godini Srednja škola “Svilajnac” ostvaruje nastavne planove i programe u sledećim područjima: Gimnazija (opšti tip), ekonomija, pravo i administracija (ekonomski tehničar), mašinstvo i obrada metala (mašinbravar i mehaničar grejne i rashladne tehnike) i trgovina, ugostiteljstvo i turizam (smer konobar i kuvar).

Gimnazija u Svilajncu ima tradiciju dugu više od 135 godina, i kroz nju je prošlo više hiljada učenika. Od osnivanja pa do danas Gimnazija Svilajnac je bila i ostala institucija dostojna poštovanja, izvor kulturnih, prosvetnih i naprednih ideja. Poznata je i van granica svog grada zbog brojnih medalja na republičkim takmičenjima iz biologije, hemije, srpskog jezika i iknjiževnosti koje su osvajali učenici svilajnačke gimnazije.

 

covid
covid