Loading
Учитава се...

SVEČANO OTVORENA REKONSTRUISANA BIBLIOTEKA U SVILAJNCU

Objavljeno: 15/11/2013

Danas je, nakon završetka obimnih radova na rekonstrukciji, svečano otvorena i ponovo puštena u rad Resavska biblioteka u Svilajncu, uz prisustvo velikog broja zvanica i gostiju sa strane. Crvenu vrpcu su svečano presekli državni sekretar u ministarstvu kulture Dejan Ristić, predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović i upravnica Narodne biblioteke Svetlana Jančić.

Predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović istakao je da je rekonstrukcija zgrade bila neophodna i da je u njenu kompletnu porpavku uloženu 12 miliona dinara:

"Rekonstrukciju koja je trajala nekoliko meseci finansirali su Ministarstvo kulture i javnog informisanja sa 3 miliona dinara odobrenih kroz projekte i opština Svilajnac sa 9 miliona dinara. Zamenejni su kompletna fasada, krov, prozori, stolarija, krečenje i svi spoljašni i unutrašnji radovi, te je ova zgrada, koje je 2001. godine proglašena spomenikom kulture, dobila jedno novo i mnogo lepše ruho. Lokalna samouprava i dalje će se truditi da podržava, čuva i neguje voje kulturne institucije koje služe svim građanima opštine" - istakao je Milanović i dodao da je sa državnim sekretarom Dejanom Ristićem danas dogovoreno da se zajedničkim ulaganjem uradi još i uređenje potkrovlja na objektu koje bi trebalo da bude urađeno do maja naredne godine

Direktorka Resavske Biblioteke Jelena Tomić istakla je da je ovo ujedno i proslava 145 godina trajanja ove ustanove kulture u Svilajncu:

" Resavska biblioteka ima tradiciju dugu skoro jedan i po vek i od svog osnivanja do danas važila je za jedan od najbitnijih stubova kulture lokalne zajednice. Danas broji preko 60.000 naslova a naročito se ponosi zbirkom u zavičajnom odeljenu biblioteke.  Objekat biblioteke je u čuvenoj kući Mite Isakovića u koju se biblioteka seli davne 1986. godine i od tada nije obnavljana niti su u njoj rađeni značajniji radovi, zato smo sada završili sve neophodne radove na zgradi koja je gotovo počela da se urušava i obezbedili time dugo trajanje u budućnosti a nadamo se i većem broju članova - istakla je Jelena Tomić.

Upravnica Narodne biblioteke Srbije Svetlana Jančić bila je specijalna gošća na otvaranju Resavske biblioteke i tom prilikom istakla da je jako važno očuvati spomenike kulture i kulturnu baštinu

 

"Resavska biblioteka jedna je od značajnijih u mreži narodne biblioteke. Savremena je,  ima jako vredan književni fond, stručan i ljubazan kadar, a sada i jedan adekvatan, nov i lep objekat." - izjavila je Svetlana Jančić.

covid
covid