Loading
Учитава се...

Tradicionalni uspeh svilajnačkih poljoprivrednika na Novosadskom sajmu

Objavljeno: 24/05/2013

NOVI SAD - Tradicija uspeha svilajnačkih poljoprivrednika u oblasti stočarstva na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu se nastavlja.

Na 80. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu opština Svilajnac  i njeni poljoprivrednici osvojili su ukupno 7 nagrada. Predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović osvojio je specijalnu nagradu ovogodišnjeg sajma Povelju za doprinos organizovanja izložbi živih eksponata na novosadskom sajmu i razvoj stočarstva u Pomoravskom okrugu. Osim toga opština Svilajnac osvojila je i Zlatni pehar za kolekciju junica simentalske rase, a ove nagrade je predsedniku opštine Svilajnac Predragu Milanoviću specijalno uručio ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Goran Knežević.

Tradicionalni uspeh opštine Svilajnac na novosadskom sajmu podstiče rukovodstvo ove opštine na još veća ulaganja u unapređivanje poljoprivredne prozvodnje.

„Naše stočarstvo je poznato i uspešno već dugi niz godina. Ja mogu da se pohvalim podatkom da smo u poslednjih 6 godina 4 puta bili apsolutni šampioni Novosadskog poljoprivrednog sajma. Ovo je pokazatelj da naš posao daje rezulatate, ovo je nagrada za sve Svilajnčane, naročito za naše stočare.

Mi smo uveli neke nove mere kako bismo još više razvili stočarstvo, kao što su besplatno osemenjivanje i besplatna podela 250 steonih junica iz Nemačke, beskamatni krediti, studijska putovanja itd. Jako sam ponosan što smo mi jako zapaženi na ovom sajmu u oblasti stočarstva, a verovatno smo i najbolja opština i ovo je podsticaj opštini da u narednom periodu ozbiljno investira u poljoprivredu“ – izjavio je Predrag Milanović.

Ponos Svilajnčana su i Pehar za apsolutnu šampionku novosadskog sajma koji je osvojila junica simentalske rase vlasnika Dragana Todorovića iz Dublja,  kao i zlatni pehari za kolekcije junica simentalske rase koje su  osvojili Dragan Todorović iz Dublja i Markos Đurđević iz Svilajnca. Ostale nagrade su: srebrna medalja za grlo Markosa Durđevića u kategorji junica simentalske rase ,a grlo vlasnika Dragana Ristića iz Bobova osvojilo je bronzanu medalju u istoj kategoriji.

Sa teritorije opštine Svilajnac izloženo je ukupno 20 junica simentalske rase od sedam izlagača. 

Štand svilajnačkih stočara, i junicu šampionku sajma u štali novosadskog sajma posetio je i gost iz Nemačke Klaus Lajding, direktor Instituta za veštačko osemenjivanje životinja u Nemačkoj, koji je saradnik i prijatelj svilajnačkih stručnjaka.

- Poslednji put sam bio ovde pre dve godine, prošle godine sam bio sprečen, ali zato sada vidim izuzetan napredak za samo dve godine u vašoj genetici i stočarstvu. Mislim da je ovo rezulat zajedničkog rada stručnjaka, poljoprivrednika i opštine Svilajnac, a ovo je svakako dobra prilika da se vide kvalitetna grla koja će sigurno unaprediti proizvodnju mleka. I ja sam veliki prijatelj Svilajnčana tako da se veoma radujem što ste baš vi šampioni sajma. - izjavio je Klaus Lajding, direktor Instituta za veštačko osemenjivanje životinja u blizini Nirnberga u Nemačkoj.

 Klaus Lajding bio je specijalni gost dr Miroslava Miše Marinkovića koji je rekao da se dobra tradicija stvara godinama i velikim radom:

- Mi već dugi niz godina, možda i decenija radimo ono što smo shvatili da je najbolje za razvoj stočarskog fonda i danas imamo rezultate toga. Kada postanete šampion novosadskog sajma, a naročito ovako mlada junica, to znači da je ono što ste radili u protekle tri i li četiri godine bilo dobro smišljeno - izjavio je dr Miroslav Miša Marinković

On je u ime opštine Svilajnac uručio novčane nagrade učesnicima sajma koji su dobili priznanja.

- Opština Svilajnac uvek će, kako stručno tako i finansijksi, pomoći poljoprivrednu proizvodnju, kako bismo i u nardnim godinama postali jedan od najprosperitetnijih gradova u poljoprivredi - dodaje dr Miroslav Marinković

Opština Svilajnac organizovala je besplatnu posetu sajmu za oko 300 poljoprivrednika sa teritorije opštine koji su bili veoma ponosni na postignute uspehe, tako da je opština Svilajnac u delu stočarstva na sajmu bila veoma zapažena.

- Pokazali smo da smo u ovoj oblasti u samom vrhu i ja želim svim poljoprivrednicima sa teritorije opštine Svilajnac da nastave sa dobrim radom i rezultatim, a opština će nastaviti da im pomaže i da unapređuje poljoprivrednu proizvodnju kao i do sad - izjavila je dr Danijela Stojadinović zamenik predsednika opštine Svilajanc.

  

 

 

covid
covid