Loading
Учитава се...

Ambasada Japana donirala Svilajncu novi rendgen i ultrazvučni aparat

Objavljeno: 20/03/2014

U zgradi Vlade Republike Srbije danas je potpisan Ugovor o donaciji rendgena i ultrazvuka između japanske ambasade i Doma zdravlja Svilajnac. Vrednost donacije je preko 70.000 evra, a ugovor su potpisali Nj. e. Masafumi Kuroki, japanski ambasador i dr Vera Branisavljević direktor Doma zdravlja. Opština SVilajnac i opština Žagubice jedine su dve opštine u Srbiji koje su dobile donaciju u oblasti zdravstva, a ceremoniji potpisivanja ugovora prisustvovao je i predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović i ministarka zdravlja dr Slavica Đukić Dejanović, kao i veliki broj medija.

Ambasador Japana u Srbiji nj.e. Masafumi Kuroki rekao je da ova donacija predstavlja podršku unapređenju zdravstvenih usluga u Republici Srbiji i da Ambasada Japana tradicionalno već godinama donira sredstva za projekte lokalnim samoupravama:

"Svake godine raspisujemo konkurse za lokalne institucije za dobijanje sredstava. Imamo u strartu godišnji budžet namenjen za to, i obično dobijemo oko 200 projekta od kojih možemo da odobrimo 10. U oblasti zdravstva ove godine doniramo opremu za domove zdravlja u dve opštine, Svilajnac i Žagubicu, ukupne vrednosti oko 155.000 evra. Verujem da će ovo znatno unaprediti zdravstvenu uslugu u ovim zdravstvenim centrima" - izjavio je ambasador Kuroki.

Predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović se zvaničnim obraćanjem zahvalio ambasadi Japana i ministarki zdravlja i istakao prijateljstvo i dugogodišnju uspešnu saradnju opštine Svilajnac sa predstavnicima japanske vlade:

"Ono što nas odvaja od ostalih opština dobitnica donacija jeste to što u Svilajncu posluje velika japanska fabrika "Panasonik", tako da mi tradicionalno već godinama negujemo prijateljstvo sa Japanom. Ova donacija za naš Dom zdravlja značiće svim građanima, jer će dobiti nove aparate koji će služiti, kako za dijagnozu i lečenje, tako i za prevenciju bolesti" - istakao je Milanović.

Direktorka Doma zdravlja Svilajnac dr Vera Branisavljević objasnila je da su dosadašnji rendgen i ultrazvučni aparat veoma stari, dotrajali i da ne pružaju adekvatnu zdravstvenu uslugu. Zato će ove nove uređaje koristiti sve službe Doma zdravlja.

Ova donacija je obezbeđena iz programa POPOS ( projekti za osnovne potrebe stanovništva ) čiji je cilj da se podrži socijalni i ekonomski razvoj Srbije. Glavne oblasti koje vlada Japana pomaže u Srbiji  su, osim zdravstva, i obrazovanje, socijalna zaštita i životna sredina. Inače, od 1999. godine Japan je u Srbiji realizovao 166 POPOS donacija, a ukupna vrednost japanske pomoći Srbiji u istom periodu je preko 460 miliona evra.

 

covid
covid