Loading
Учитава се...

Francuski ambasador posetio Svilajnac

Objavljeno: 30/05/2014

Opštinu Svilajnac posetio je danas Ambasador Francuske Fransoa Gzivie Denio, gde je u pratnji vojnog izaslanika Olivijea Ruanea i predsednika opštine Svilajnac Predraga Milanovića, obišao francuske spasioce u Svilajncu, koji već nedelju dana rade na prečišćavanju vodovodne mreže u Svilajncu nakon poplava.

Na sastanku sa opštinskim rukovodstvom ambasador Denio je upoznat sa stanjem i svim problemima sa kojima se Svilajnac suočava nakon najvećeg poplavnog talasa koji je zahvatio ovaj grad, a zajedno sa predsednikom opštine je i probao vodu koju je francuska specijalna služba spašavanja osposobila za piće:

"Vidim da ste suočeni sa brojnim problemima, ali vidim i da veoma predano, brzo i efikasno radite na njihovom rešavanju. Francuska Vlada poslala je u pomoć Srbiji nekoliko desetina spasilaca i brojnu opremu, a najviše radimo na ispumpavanju vode. Kod vas u Svilajncu trenutno je preko 20 naših specijalaca koji prečišćavaju vodu za piće i dele je građanima Svilajnca."- izjavio je ambasador Denio i pozvao sve građane da dođu po pijaću vodu kod glavnog punkta francuske jedinice, koji se nalazi na uglu Ulice Svetog save i Ustaničke.

Predrag Milanović predsednik opštine Svilajnac naglasio je da bez pomoći sa strane, koja je najviše stigla iz Evropske Unije, opštinsko rukovodstvo, javne službe i građani ne bi mogli sami da reše sve nastale probleme:

"Veliku zahvalnost dugujemo Francuskoj Vladi na svoj ukazanoj pomoći u ljudstvu i mehanizaciji. Građanima mnogo znači što nam obezbeđuju vodu za piće. Upoznao sam ambasadora i sa svim drugim problemima, razorenim vrtićem, velikim brojem građana koji su ostali bez svojih domova i očekujemo da se pomoć nastavi i ubuduće i na drugim frontovima" - izjavio je Milanović.

Nakon obilaska jedinice službe spašavanja ambasador je obišao i konfekcijsku proizvodnju u bivšoj fabrici BEKO u Svilajncu, koju su pokrenuli francuski državljani srpskog porekla, a koja je takođe prekinuta jer je objekat pretrpeo ogromnu štetu u poplavi. Vlasnik fabrike Kult In moda Frenk Ori rekao je da pre 4 meseca proizvodnju otpočeo u kompletno renoviranom objektu, koji je sredila i opremila opština Svilajnac koja je i vlasnik objekta, a da je sad sve stopirano dok se posledice poplave ne saniraju, za šta je potrebno neko vreme.

 

 

 

 

 

covid
covid