Loading
Учитава се...

NEZAPAMĆENO NEVREME U ROANDI!

Objavljeno: 26/06/2014

Nezapamćeno nevreme pogodilo je sinoć oko 19 časova selo Roandu kod Svilajnca! Za samo tri minuta snažan olujni vetar, nalik tornadu, oduvao je krovove sa većine kuća u ovom mestu.

Snažan vetar odneo je čitave krovove sa domova čupao je drveće, metalne konstrukcije, nosio ograde... Čak i najstariji meštani kažu da ne pamte da se nešto ovako dogodilo u njihovom kraju:

"Veliki problem za meštane su porušeni krovovi jer su nam kuće praktično otvorene, i ako padne kiša bićemo u još većem problemu. Ja živim sam i mnogo sam se uplašio. Ovako nešto nisam video ni na televiziji" - priča osamdesettrogodišnji meštanin Nikola.

Struje u selu nema, jer su pokidane žice, a meštani su dan nakon nevremena i dalje u šoku, pokušavaju da objasne šta im se dogodilo:

"Odjednom je počeo da duva pravi tornado. Od jačine vetra nismo mogli da zatvorimo vrata na kući, a jedva smo uspeli da zatvorimo i prozor jer je vetar nosio ogromno drvo ka nama. Ne može da se opiše rečima, bilo je strašno" - kaže Biljana Marković.

Ekipa opštine Svilajnac poslala je odmah sve svoje službe na teren, kako bi se raskrčili putevi, sanirala što pre šteta na javnim objektima, priključila struja:

"Očigledno je da je priroda ove godine nemilosrdna prema opštini Svilajnac. Prema prvim procenama gotovosvaka kuća je pretrpela neku vrstu štete. Komisija će izaći na teren da utvrdi šta je sve i koliko oštećeno. Činimo sve da osnovne funkcije sela vratimo što pre u normalu" - izjavio je predsednik opštine Svilajnac Perdrag Milanović.

U selu, koje ima oko 300 domaćinstava, ne postoji kuća koju tornado nije zaobišao. Mesna kancelarija je pretrpela veliku štetu, škol nešto manju, a oskrnavljeno je i seosko groblje, dok je na nekim kućama vetar odvalio i futere od prozora i vrata.

Meštani su zahvalni što niko nije povređen, a šteta je ogromna.

covid
covid