Loading
Учитава се...

NOVOGODIŠNJI INTERVJU PREDSEDNIKA OPŠTINE SVILAJNAC PREDRAGA MILANOVIĆA

Objavljeno: 30/12/2013

 

Opština Svilajnac uspela je da sve planirane projekte u 2013. godini realizuje, da učvrsti privredu i nezaposlenost građana održi na oko 15%, što je znatno ispod republičkog proseka u godini  koja je bila jako teška, praćena rekonstrukcijom Vlade, političkom nestabilnošću, smenom ministara sa kojima opštine blisko sarađuju i smanjenjem državnih sredstava za lokalne samouprave - ocenjuje predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović i najavljuje velike projekte za 2014. godinu koji će poboljšati kvalitet života građana Svilajnca.

Rezimirajući 2013. godinu i ostvarene rezultate opštine Svilajnac, Predrag Milanović ističe da je opštinsko rukovodstvo uspelo da se izbori sa svim problemima koje je ova godina donela i da je većina projekata ostvarena:

"Naglasio bih da je opštinski budžet izvršen 98%, što znači da su sredstva, pre svega, bila dobro planirana i da nas ništa nije sprečilo da najavljene rezultate i poslove i završimo. Dva najveća posla koja smo uradili u 2013. su Panasonic koji je kupio objekat i ostaje u Svilajncu, što je i za celu Srbiju jako značajno  jer pokazuje da jedna čuvena japanska kompanija može da posluje u Svilajncu i da ovaj grad ima kapacitete i stručnu radnu snagu da tu tehnologiju i sprovodi, a drugi je otkup i rekonstrukcija bivše fabrike BEKO i pokretanje proizvodnje dovođenjem jednog francuskog investitora. Beko je bio 12 godina u stečaju i posle 23 neuspele privatizacije opština Svilajnac je preuzela stvar u svoje ruke, otkupila objekat i prateću opremu, stavila ga u funkciju i našla investitora koji je nedavno započeo tu konfekcijsku prizvodnju, doveo svoje mašine i zaposlio skoro 50 radnika. Na ovaj način, osim zaposlenih više od 300 radnika u ovim fabrikama što je nama najvažnije, privredu smo stavili na čvrste noge i osigurali dobre potencijale i pozicije za dalja pregovaranja i razvoj privrede. Dovođenje investitora i razvitak industrijske zone je jedan zahtevan posao koji se radi svakog dana, koji je rizičan, koji zahteva hrabre poteze... Neskromno ću reći da se trudimo da udovoljimo svim tim zahtevima, kao i zahtevima tržišta, i to je dalo rezultate u vidu brendova, svetskih brendova koji posluju u Svilajncu i koji su nam jedna od glavnih preporuka kod drugih ulagača sa kojima smo u konstantnim pregovorima."

Nedavno je dobijena i saglasnost Vlade republike Srbije za otvaranje slobodne zone u Svilajncu, čiji će prvi korisnik biti upravo Panasonic:

"Svilajnac ima jednu od sada ukupno 12 bescarinskih zona u Srbiji, tržište i konkurencija su veliki ali mi se trudimo da pratimo i mnogo veće opštine. Važna nam je slobodna zona jer potencijalnim investitorima nudi veće pogodnosti za poslovanje, jer kad radite  u tom režimu nemate problem birokratije, imate jasno definisane poreske i carinske olakšice, tako da smo ponudili i tu mogućnost. Zone se otvaraju tamo gde postoje investitori zainteresovani za poslovanje u tom režimu, kod nas je to Panasonik, tako da i to doživljavam kao jedan uspeh i prednost u odnosu na neke druge opštine." - navodi Milanović i ističe da je naročito ponosan na činjenicu da je uspostavljena jedna brza, efikasna i agilna opštinska administracija, da problem brzog izdavanja dozvola ne postoji, da opštinsko rukovodstvo vrlo posvećeno i predano radi na svim investicionim projektima.

 

 Poljoprivreda u opštini Svilajnac tradicionalno je jedna od najvažnijih oblasti u koju se dosta ulaže decenijama unazad. I ova godina za svilajnačke poljoprivrednike bila je izuzetno uspešna, što je potvrđeno i brojnim nagradama i priznanjima na poljoprivrednim sajmovima u zemlji i Evropi, a čemu je, prema rečima prvog čoveka Svilajnca opština doprinela brojnim programima i pogodnostima za domaće poljoprivredne proizvođače:

"Mi smo opredelili sredstva u budžetu za narednu godinu za nastavak podrške svilajnačkim poljoprivrednicima. Pre svega, jedna od mera koja se proteklih godina pokazala kao veoma uspešna je davanje beskamatnih kredita za poljoprivrednike, koje ćemo naredne godine povećati sa 200 na 300 hiljada dinara. Opština snosi sve troškove kamate na te kredite. Novina naredne godine biće i davanje dugoročnih kredita za nabavku opreme, traktora i mašina, a još pregovaramo o visini kredita. Važno je u ovim ekonomski nestabilnim vremenima da poljoprivrednici uzimaju kredit u dinarima, bez ikakve kamate, vraćaju u dinarima onoliko koliko su uzeli i ne brine ih ni kurs dinara ni inflacija. To je veliki iskorak u načinu pomoći poljoprivredi i u tome je opština Svilajnac jedinstvena u Srbiji. Plan je i da se narednih godina uradi sistem navodnjavanja, gde bih istakao odličnu saradnju koju opština Svilajnac ima sa Direkcijom za vode, Srbija vodama i Ministarstvom poljprivrede godinama unazad, što je i dalo rezultate. U toku 2013. godine pomagali smo i povrtare, cvećare, pčelare, njihovu preduzimljivost i inovativne ideje i u tom pravcu nastaaljamo i naredne godine" - objašnjava Milanović.

Ambicije opštinskog rukovodstva velike su i kada su infrastrukturni projekti u pitanju. Prema rečima Predraga Milanovića završena je i druga faza izgradnje doma učenika Poljoprivredno-veterinarske škole, rađenog po najnovijim standardima, raspisan je tender i obezbeđena sredstva da se on kompletno završi do početka naredne školske godine, od kada će u njemu biti 180 novih ležajeva. Rekonstruisana je zgrada biblioteke koja je ujedno i spomenik kulture, obnovljeni i modernizovani Centar za kulturu radi punim kapacitetom i ima bogat kulturni sadržaj, i time opština pruža značajnu podršku očuvanju i unapređenju kulturne baštine. Intenzivno se radi i na izgradnji vodovoda i kanalizacije, rekonstrukciji škola...

"Mi imamo dobre projekte, realne projekte, urađenu plansku dokumentaciju, sredstva i gotovo da nema budžeta u ministarstvima gde je opština Svialjnac zaobiđena. Uradićemo sledeće godine mrežu puteva, ušli smo u program preduzeća "Putevi Srbije" da 2015. godine bude urađena deonica puta od auto-puta do izlaza za Despotovac, završićemo radove na prstenu oko Svilajnca, rekonstruisati škole u selima Vojska i Crkvenac, izgraditi fiskulturnu salu za Srednju školu Svilajnac, zamenićemo krov na sportskoj hali,  uradićemo projekat gasifikacije sa NIS-om, gde ćemo snabdevanje gasom omogućiti i seoskim domaćinstvima i imamo u planu veliki projekat rekonstrukcije gradske pijace"- dodaje Milanović i naglašava da velika sredstva opština ulaže i u sport, što kroz direktne investicije što kroz infrastrukturu. Stvoreni su svi uslovi da se deca i ljudi u Svilajncu bave sportom, kao i da dalje grade profesionalne sportske karijere.

Opštinsko rukovodstvo saglasno je da je neophodno obezbediti napredak na svim poljima, da teški uslovi zahtevaju i više angažovanje i neke teške i hrabre odluke, ali da su svi planovi i projekti planirani veoma precizno i realno, a da su svi troškovi i obaveze izmireni. Predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović zaključio je da će podržati i neke nove ideje i incijative, da moramo aktivno graditi jedan novi sistem vrednosti i da u 2014. godinu ulazi sa velikim ambicijama, ciljevima i očekivanjima.

 

 

 

covid
covid