Loading
Учитава се...

Održan 52. međunarodni Resavski poljoprivredni sajam u Svilajncu

Objavljeno: 11/09/2014

Tradicionalni 52. Međunarodni resavski poljoprivredni sajam održan je danas u Svilajncu, u Poljoprivredno-veterinarskoj školi sa Domom učenika Svilajnac. Na sajmu je izloženo oko  80 grla goveda, a pored ove centralne izložbe predstavio se i veliki broj proizvođača i distributera stočne hrane, sredstava za zaštitu bilja, predstavljena je poljoprivredna mehanizacija, veliki broj pčelara i pčelinjih proizvoda i izlagača cveća.

Sajam je zvanično otvorio predsednik Skupštine opštine Svilajnac dr Miroslav Miša Marinković, koji je ovom prilikom istakao kako svake godine ovaj sajam dobija na kvalitetu i posećenosti.

 Predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović uručio je Poljoprivredno-veterinarskoj školi sa domom učenika Svilajnac poljoprivredne mašine za ratare u vrednosti od 10 hiljada evra, i to za izuzetan doprinos ove ustanove u organizaciji sajma: 

„Poljoprivredna škola već petu godinu zaredom organizuje resavski sajam i svake godine je u tome sve uspešnija. Opština Svilajnac kao pokrovitelj donira školu mašinama koje su u tom trenutku najpotrebnije bilo za održavanje nastave ili za proizvodnju" - izjavio je Mlanović i dodao da je plan opštine za razvoj stočarstva, osim podsticaja, i taj da proizvođače i preduzetnike poveže sa domaćim poljoprivrednicima, za šta je spremna klanica i hala za koje se traže strateški partneri koji bi se bavili preradom mesa i mleka.

Predsednik organizacionog odbora sajma dr Vladan Rajković izjavio je da Resavski poljoprivredni sajam ovako dugu tradiciju održava sa sve boljim rezultatima iz godine u godinu:  

„Kvalilet grla je izuzetan i svake godine je sve bolji i mogu da kažem da vrlo brzo počinjemo da se pripremamo za Novosadski poljoprivredni sajam naredne godine jer imamo i te kako čime da s epohvalimo“ – rekao je dr Vladan Rajković. 

Stručni žiri je za najbolju izloženu kravu, apsolutnu šampionku sajma proglasio grlo Selana u vlasništvu Jeremić Aleksandra iz sela Vojska kod Svilajnca. Inače, ovo grlo je i prošlogodišnja šampionka sajma, a prema oceni stručnog žirija najbolja je jer daje najviše mleka i zbog svog porekla.

U kategoriji junica šampionka je junica Đurđević Markosa iz Kušiljeva, prva pratilja je grlo Lolita vlasništvo Jović Gorana iz Bobova i druga pratilja je grlo Sneška u vlasništvu Milojević Dragana iz Troponja.

 U kategoriji prvotelki šampionka je prvotelka Buba u vlasništvu Jeremić Aleksandra iz Vojske, prva pratilja je grlo Mila vlasništvo Đurđević Mrkosa iz Kušiljeva, a druga pratilja je grlo Biba vlasništvo Aleksandra Jeremića iz Vojske.

U kategoriji krava za šampionku je proglašena grlo Anita koja je vlasništvo Poljoprivredno-veterinarske škole iz Svilajnca, prva pratilja je Domina u vlasništvu Jeremić Aleksandra iz Vojske, a druga pratilja je krava Seka u vlasništvu Poljoprivredne škole iz Svilajnca.

Opština Svilajnac nagradila je svako izloženo grlo sa po 4.000 dinara, pratiljama je pripalo po 16.000 dinara, šampionkama po 32.000, a apsolutna šampionka sajma nagrađena je sa 40.000 dinara. Nagradu apsolutnoj šampionki sajma uručio je predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović, a dodatne novčane nagrade su obezbedili i sponzori.

 

Resavski poljoprivredni sajam obišao je veliki broj posetilaca koji su iskoristili priliku da se na jednom mestu upoznaju sa najnovijim dostignućima u različitim oblastima poljoprivredne proizvodnje.

covid
covid