Loading
Учитава се...

POČELA REGULACIJA REKE RESAVE KROZ GRAD SVILAJNAC

Objavljeno: 13/11/2014

Delagacija JVP „Srbijavode“ danas je bila u poseti opštini Svilajnac povodom regulacije reke Resave kroz grad, gde je nakon sastanka sa predsednikom opštine Predragom Milanovićem obišla radove.

Trenutno su u toku radovi na regulaciji 300m toka Resave od mosta kod Kompa ka ušću Resave u Veliku Moravu, koji bi, prema najavama nadležnih trebalo da budu gotovi do kraja ove godine. Prema rečima predsednika opštine Svilajnac Predraga Milanovića na ovom sastanku je definisano šta će se sve raditi u narednom periodu na regulaciji Resave kroz grad Svilajnac i na podizanju bezbednosti od poplava u budućnosti:

„Opština Svilajnac je veliki deo projektne dokumentacije za regulaciju reke kroz grad uradila još pre dve godine, ali danas smo definitivno utvrdili šta je sve potrebno kako bi bezbednost od poplava bla veća, i naredne godine će Srbijavode raspisati jedan veliki tender kako bi uradili kompletnu regulaciju koja bi pre svega štitila naselje Svilajnac, tri uzvodna sela i poljoprivredno zemljište. Dogovorili smo takođe i koji deo posla pripada opštini Svilajnac, a šta Srbijavodama i imamo snažnu podršku Evropske Unije, koja će sledeće godine iz IPA fondovi izdvojiti 3 miliona evra za projekat regulacije Resave“ – izjavio je Milanvoić i dodao da će radovima, koji su već u toku i za koje su izdvojena redovna sredstva Sbijavoda, biti sređena najniža tačka u gradu.

Pomoćnik direktora „Srbijavoda“ Veljko Dimitrijević rekao je da je ovo preduzeće u prethodnom periodu izvršilo niz hitnih intervencija kako bi se bezbednost od poplava vratila na nivo pre maja ove godine:

 

„Bezbednost je sada kao što je i bila pre poplava, ali mi je moramo podići i na viši nivo. Radovi koji se trenutno izvode su u skladu sa Uredbom Vlade republike Srbije, gde smo za teritoriju Srbije dobili oko milijardu i 400 hiljada dinara za sanacione radove. U narednih nekoliko meseci mi ćemo izaći sa predlogom vrednosti investicionih radova koji bi stepen bezbednosti od poplava podigli na jedan mnogo viši nivo“ – rekao je Dimitrijević.

covid
covid