Loading
Учитава се...

Predsednik opštine Svilajnac: "Prirodnjački centar ne može biti završen pre leta"

Objavljeno: 07/02/2014

Tomislav Jovanović, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja boravio je danas u zvaničnoj poseti opštini Svilajnac, gde je sa rukovodstvom opštine i direktorom Jedinice za upravljanje projektima Aleksandrom Simonovićem obišao Prirodnjački centar Svilajnac povodom pronalaženja rešenja za njegovo konačno otvaranje.

Predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović rekao je da realno nije moguće otvoriti centar pre leta, jer je nakon procedure odobravanja sredstava potrebno izvršiti i sve preostale radove i postavljanje izložbi,  koji zahtevaju neko vreme.

 

"Drago mi je da je došlo do ovog dogovora. Opština Svilajnac već duže vreme pokušava da reši problem  i u januaru je ponudila da i ona učestvuje sa svojim sredstvima u završetku radova.  Ministarstvo i JUP su nam rekli da će preostala namenska sredstva odobriti za nabavku preostale opreme, a opština je spremna da  preuzme odogovornost za objekat i da angažuje dodatna sredstva kako bi se ceo projekat priveo kraju i bio spreman za otvaranje" - izjavio je Milanović.

Ministar Jovanović izjavio je da će ministarstvo i Jedinica za upravljanje projektima koja je nadležna za Prirodnjački centar završiti sve svoje preuzete obaveze:

"Danas smo se dogovorili da objekat  što pre stavimo u funkciju. To ne znači nova zaduženja, nego angažovanje već postojećih sredstava" - izjavio je ministar Jovanović.

Ministar prosvete i direktor Jedinice za upravljenje projektima (JUP) Aleksandar Simonović dogovorili su se danas sa rukovodstvom opštine Svilajnac  da sredstva od 350.000 evra obezbedi JUP, a preostalih 250.000 evra opština Svilajnac. Ministar Jovanović rekao je i da izbori neće poremetiti završetak tog projekta i dodao da će vladi predložiti da Prirodnjački centar da na upravljenje opštini Svilajnac. 

 

Zgrada Prirodnjačkog centra se prostire na površini od 3.000 kvadratnih metara, a naučno-zabavni park na površini od 15.000 kvadratnih metara.

Atraktivna izložba praistorije sa replikama skeleta različitih vrsta dinosaurusa je smeštena u centralnom delu zgrade. Centar će imati osam stalnih izložbi različitih tematika, kao i 3D bioskop sa 60 mesta za emitovanje naučno-dokumentarnog sadržaja.

Posebno atraktivan je zabavni Dino park na otvorenom sa 20 replika dinosaurusa u prirodnoj veličini, od kojih je najveća replika Diplodokusa visoka 11, a dugačka 20 metara. U centralnom delu tog parka je model vulkana visine 10 metara, a posetioci će moći da uđu u unutrašnjost vulkana i vide magmatske aktivnosti zemlje.

Projekat je realizovan uz pomoć Prirodnjačkog muzeja iz Beograda i Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu.

Centar je počeo da se gradi juna 2011. godine, a sredstva, u iznosu od oko šest miliona evra, obezbedila je Evropska investiciona banka.

covid
covid