Loading
Учитава се...

Svilajnac kao centar umetnosti

Objavljeno: 22/03/2014

Izložba "Primeri srpske umetnosti druge polovine 20. veka" fondacije Vujičić kolekcija svečano je otvorena sinoć u Centru za kulturu Svilajnac. Autor izložbe je prof. dr. Ješa Denegri, jedan od najcenjenijih istoričara umetnosti naših prostora, koji je specijalno za svilajnačku publiku osmislio i postavio ovu izložbu:

"Izložba predstvalja svojevrsnu retrospektivu dela naših stvaralaca od '50-ih godina do danas. Ova dela, izuzetne umetničke vrednosti, predstavljaju jedno svedočanstvo vremena u kome je srpsko slikarstvo uspostavilo korak sa svetskim umetničkim trendovima" - izjavio je profesor Denegri i dodao da mu bilo zadovoljstvo da sarađuje sa svilajnačkim Centrom za kulturu i Fondacijom Vujičić kolekcija, koja je vlasnik nekih od najvrednijih slika na našim prostorima.

Ovo je prvi put da Findacija Vujičić izlaže dela iz svoje kolekcija južno od Beograda, tako da publika iz Svilajnca i okoline ima jedinstvenu priliku da vidi slike koje su obeležile jednu modernu stvaralačku epohu. Direktorka Centra za kulturu Ivana Nešić istakla je da ovo bio veoma hrabar potez saradnje između jedne javne institucije i privatne kolekcije, gde se javno-privatno partnerstvo pokazalo kao dobra mogućnost za saradnju i osvajanje pažnje i srca kako ljubitelja umetnosti tako i šire publike:

"Velika mi je čast što se na otvaranju okupilo više od stotinu zvanica, to je znak da postoji interesovanje za ozbiljnu savremenu umetnost i da su svilajnačani odlična publika" - rekla je Ivana Nešić.

Izložbu je otvorio predsednik skupštine Svilajnac dr Miroslav Miša Marinković naglasivši da je prvo neophodno obezbediti prostor i uslove za realizovanje ovakvih kulturno-umetničkih događaja. Prema njegovim rečima, opština Svilajnac je renoviranjem zgrade Centra za kulturu stvorila sve uslove za održavanje ovakvih izložbi i omogućila apsolutnu bezbednost svih dela, od kojih su neka veoma visoke vrednosti.

Ključne radove  autora kao što su Petar Lubarda, Mića Popović, Leonid Šejka, Dragoš Kalajić i mnogi drugi stvaraoci druge polovine 20. veka, posetioci mogu videti u galeriji Centra za kulturu do 31. marta 2014. godine.


covid
covid