Loading
Учитава се...

"Švajcarski kačamak" u Svilajncu

Objavljeno: 15/04/2014

"Novinar treba da ima jednu vrstu percepcije da primećuje ono što drugi ne primećuju. Ona nije isplativa, ali bez nje nema kritičkog tumačenja stvarnosti" - rekao je Zoran Panović, glavni urednik Danasa na promociji svoje knjige "Švajcarski kačamak" u svilajnačkom Centru za kulturu.
Pred punom galerijom Centra za kulturu autor knjige je sa svojim gostima, Milanom Komnenićem, čuvenim srpskim pesnikom i esejistom i Ivanom Cvejićem, glavnim urednikom novinke agenicije BETA, predstavio publici svoju najnoviju knjigu koja na specifičan način povezuje likove svetskih savremenih umetnosti sa stanjem u našem društvu i okruženju u poslednjih 20 godina.
"Švajcarsi kačamak " je kolekcija eseja iz oblasti vizuelnih umetnosti, gde autor kroz savremene junake i događaje iz oblasti filma, muzike, stripa i televizije provlači našu kuturnu, društvenu i političku stvarnost, uz dosta simbolike i kritičkog osvrta na svet u kojem živimo, naglasio je u svom obraćanju Ivan Cvejić i dodavši da knjiga može da počne da se čita od bilo koje strane, poput Pavićevog Hazarskog rečnika.
Milan Komnenić je u svom izlaganju istakao jednu savremenu dilemu koja prožima sve tekstove iz ove knjige, a to je da li su popularni savremeni likovi tabu ili totem, ili pak i jedno i drugo, rekavši da je Panović izuzetnim novinarskim i književnim darom kroz tekstove dočarao jednu pararealnost, koja je kulminirala u ono što je danas rijaliti šou:
"Panović govori mirno, a onda u jednoj tezi poentira i ostavi vam gorak ukus u ustima. Dovodi stvari do ogoljenja" - izjavio je Komnenić i dodao da ova knjiga vraća veru u novinarstvo i predstvalja svojevrsnu antropološku analizu našeg društva na jedan nov, duhovit, ali oštar i surovo bolan način.
Promocija je izazvala veliko interesovanje svilajnačke publike koja je nakon zvaničnog dela, podstaknuta snažnim utiskom, čekala da im autor potpiše knjigu:
"Ovo je prva promocija van Beograda i drago mi je što smo uz podršku opštine Svilajnac organizovali književno veče u kome sam uživao" - zaključio je Panović.
"Švajcarski kačamak" simbolično počinje tekstom o Fridrihu Ničeu, koji se, prema rečima autora, izgubio u moru interpretacija, a završava se tekstom o Ivanu Stamboliću koji je tu zbog duha epohe. Savremena, ali i svevremena, ova knjiga svakako privlači veliku pažnju čitalačke publike.

covid
covid